Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Wat is het L-budget?

We dromen allemaal wel eens van een mooier Lanaken. Heb jij een goed idee om het leven in je buurt of onze gemeente nog aangenamer te maken? Dan ben jij de persoon die wij zoeken! Dankzij het L-budget kan je jouw idee ook écht waarmaken.

Welke projecten kunnen ingediend worden?

De projecten kunnen verschillende insteken hebben. Belangrijk is dat ze gedragen zijn door de buurt, een duurzaam karakter en een algemeen belang hebben. Alle ideeën moeten wel voldoen aan enkele spelregels.  

Bouw mee aan een mooier Lanaken want … jouw idee is geld waard!

Heb jij een leuk idee voor Briegden, Lanaken, Smeermaas of Veldwezelt ?

In 2021 zijn we gestart in Neerharen en Rekem. En in 2022  kwam Gellik en Kesselt aan de buurt. In 2023 komt het L-Budget naar Briegden, Lanaken, Smeermaas en Veldwezelt. 

Dus… zit je al enige tijd met een leuk idee voor je buurt? Dankzij het L-budget kan je dit ook écht waarmaken! Het voorziene budget is € 17.500 per deelgemeente. 

Hoe werkt het?

Stap 1: Ideeën indienen
Tot 17 september 2023

In deze eerste fase is het bedoeling dat alle burgers van de gemeente hun idee kunnen indienen. In deze fase verwelkomen we ruwe ideeën. Dit betekent dat je idee in deze fase zeker nog niet heel concreet of gedetailleerd uitgewerkt moet zijn. Indienen kan op www.destemvanl.be.

Stap 2: uitwerking project
T.e.m. september 2023

Indien je idee voldoet aan de voorwaarden, heb je nu de tijd om het verder uit te werken.  Je gaat zelf aan de slag maar voor advies kan je te rade gaan bij medewerkers van de gemeente

Stap 3: Stemmen
begin oktober 2023

Lanakense burgers kunnen (vanaf 16 jaar) van Briegden, Lanaken, Smeermaas en Veldwezelt stemmen op de projecten waar ze het meest in geloven.  Stemmen kan eenvoudig op het platform via je naam en ID info.

Stap 4: Realiseer

Wie genoeg stemmen heeft, gaat vanaf november met het L-budget aan de slag

 Stappen L budget

Vorige edities

Gellik

Voor Gellik werden er 9 ideeën ingediend. Na beraad en stemming kozen de inwoners voor het project van Freddy om de kiosk terug te brengen naar het kerkplein. "Het kerkplein heeft afgelopen jaren een mooie herbestemming gekregen als speelheuvel, het terugbrengen van een kiosk zoals er oorspronkelijk één stond is de kers op de taart." Freddy  Een prachtige realisatie van puur vakmanschap en teamwork die feestelijk werd geopend op 29 mei.

Kesselt

Voor Kesselt kwam er 1 idee binnen, extra speeltoestellen aan OC De Helle. De initiatiefnemers Annicq en Stephanie kozen voor duurzame en kleurrijke speeltoestellen voor verschillende leeftijden. Deze speel- en ontmoetingsruimte brengt kinderen van uit het dorp, de kleuterschool ’t Regenboogje en jeugdvereniging KLJ Kesselt samen.  De speeltuin werd samen met de kinderen en ouders van de school en het dorp geopend op 14 juni.  Een mooie verwezenlijking door de initiatiefnemers, vrijwilligers en sponsors.

Neerharen

Recreatiepark in Neerharen won het burgerbudget met 73 stemmen. Naast de parochiekerk van Neerharen werd door de Kerkfabriek van Neerharen en in samenwerking met Vlaamse Boomstichting een plukfruitboomgaard aangeplant. Dit wordt mooi aangevuld met aanleg van sporttoestellen en ruimte voor picknick en ontmoeting. Momenteel werd de vergunning aangeleverd en zal de realisatie snel volgen.

Rekem

5 ideeën in Rekem.  Het idee van Gilbert kreeg de meeste stemmen.  Een Hondenlosloopweide in Rekem. “Dit biedt voordelen zowel voor de honden als voor de baasjes. Honden ontwikkelen hierbij een betere socialisatie en een mentale en lichamelijke gezondheid,  eigenaren krijgen sociale contacten en kunnen informatie met elkaar uitwisselen.” Aldus Gilbert. Dit project is momenteel in realisatie samen met Natuur- en Bosbeheer.

Deel op facebook
Deel op twitter