home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

L-budget Smeermaas

Ontdek de details

L-budget Lanaken

Ontdek de details

L-budget Veldwezelt

Ontdek de details

L-Budget Rekem

Ontdek de details

L-budget Neerharen

Ontdek de details

Winnende projecten van het L-budget zijn bekend: fleurige rotondes, een Panopod aan de Maas en een nieuw speeltoestel voor Veldwezelt.

13-11-2023

Inwoners van Smeermaas, Veldwezelt en Lanaken brachten de afgelopen weken hun stem uit op het L-budget, het burgerbudget van de gemeente Lanaken. 793 inwoners brachten hun stem uit en kozen voor fleurige rotondes voor Lanaken, een Panopod in Smeermaas en Adventure & Play voor Veldwezelt. De initiatiefnemers ontvangen elk een bedrag van 17.500 euro om hun idee uit te werken.

Fleurige rotondes voor Lanaken

Nadine wint het L-budget in Lanaken met 168 stemmen. Zij wil graag de 5 rotondes in Lanaken opfleuren met bloemen en vaste planten.

“Bloemrijke rotondes geven een uitnodigend karakter om het centrum in te rijden. Ze dragen bij tot de biodiversiteit en insecten, bijen en vlinders zijn er wild van. Een win win voor mens en natuur.” volgens Nadine.

Panopod aan de Maas in Smeermaas

Werkgroep “Smeermaas floreert” droomt van een Panopod om nog meer van de Maas te genieten en sleept nu ook de 17.500 euro in de wacht op hun project te realiseren. Maar liefst 104 inwoners stemden op dit project.

“Smeermaas heeft aan de Maasdijk een van de mooiste panoramische zichten van de regio.

De Maasdijk is -naast een geliefde plek voor Smeermazenaren- ook een van de toeristische troeven voor Lanaken als bestemming voor fietstoeristen en andere recreanten (wandelaars, vogelaars, kayakers, vissers) Het plaatsen van een uitkijk- en rustpunt zou deze mooie locatie naar een hoger niveau tillen en een startpunt kunnen vormen voor andere initiatieven die erbij aansluiten.” volgens Arman van Buurtgroep Smeermaas Floreert.

Speeltoestel voor ’t Wezeltje in Veldwezelt

258 inwoners kozen voor Adventure & Play ’t Wezeltje. Ouderraad ’t Wezeltje zal de speelplaats van Basisschool ’t Wezeltje verfraaien met een nieuw speeltoestel.

“De school is het kloppend hart van ons dorp, wat iedereen samenbrengt. Er is geen beter tijdverdrijf dan buiten spelen, in het bijzonder als het er een uitdagend speeltoestel op de speelplaats staat!” volgens Ouderraad ’t Wezeltje.

 

“Participatie leeft in Lanaken! Maar liefst 793 mensen hebben gestemd op hun favoriete project. De inwoners worden zelf de architect van hun omgeving en maken de dorpen nog mooier.” volgens schepen van Participatie Jolein Martens.

 

Meer info: www.destemvanl.be

Wie verdient het L-budget? Stem op uw favoriet!

16-10-2023

Meerdere enthousiaste inwoners hebben een project ingediend waarvoor ze tot wel € 17.500 kunnen verdienen. Met dit L-budget ontvangen inwoners geld van de gemeente zelf om hun project te realiseren. 

Van 17 oktober tot en met 5 november stemmen inwoners van Lanaken, Smeermaas en Veldwezelt, ouder dan 16 jaar, op 1 van de projecten die nog in de running zijn. De overige ingediende projecten vielen af omdat ze technisch of financieel niet haalbaar bleken. Voor Briegden werden er geen projecten ingediend. 

Wie verdient het L-budget ?

Lanaken

Jamie wil graag de winkelstraat Pimpen Donna zet in op sport. Zij wil graag een Calisthenics sportpark creëren Pieter droomt van een opgewaardeerd Guldensporenplein Maria zou graag het centrum opfleuren met een reuze Kerstboom Nadine wil inzetten op fleurige rotondes

Stemronde Lanaken

Smeermaas

Gerard droomt van een wandelroute waar ons zonnestelsel centraal staat Werkgroep Smeermaas floreert droomt van een Panopod om nog meer van de Maas te genieten

Stemronde Smeermaas

Veldwezelt

Ouderraad 't Wezeltje zou graag een adventure & play speeltoestel plaatsen op de speelplaats.  İlkin wil graag authentieke verlichting terug in Veldwezelt

Stemronde Veldwezelt

Briegden

Voor Briegden werden geen projecten ingediend. Hier kan dus niet op gestemd worden.

De projecten die voor 6 november de meeste stemmen verzamelen krijgen het benodigde budget op hun rekening gestort. Daarna gaan de initiatiefnemers zelf aan de slag om hun droomproject te realiseren. Er wordt tot € 17.500 verdeeld onder de winnende projecten per deelgemeente.

Meer nieuws & activiteiten

L-budget

De campagne geeft burgers de kans om op de hoogte te blijven en mee na te denken