home-page

Jouw voorstel voor een groen gemeenteplein

Dien voor 20 december je voorstel in.
Lees eerst even de achtergrondinformatie.

16
17

Deze ideeën zijn ingediend

Willekeurig Populair Recent
Groen en Feeërieke inplanting, kunstzinnig en nuttig
Hieronder stel ik u een voorstel voor voor nieuwe beplanting aan het gemeentehuis van Lanaken: -Voeg struiken en heesters toe voor privacy en afscheiding. Dit kan bijvoorbeeld met hagen van buxus of Taxus baccata (Taks). Deze soorten zijn wintergroen en verliezen hun bladeren niet in de winter, wat zorgt voor continu groen aan het gemeentehuis. - Plaats bijzondere structuren die kunstzinnig zijn maar ook nuttig, denk hier aan speelstructuren zoals geplaatst in de Schorre in Boom bij de 'trollenberg' (zie foto) Met simpele en slimme verlichting is dit s'avonds ook een trekpleister om doorheen te wandelen. - Voeg vaste planten toe voor kleur en textuur. Dit kan bijvoorbeeld met vaste planten als Echinacea (Zonnehoed), Monarda (Beeziekte), en Verbena (Maagdenpalm). Deze planten hebben verschillende bloeitijden en kleuren, wat zorgt voor een aantrekkelijk en afwisselend uiterlijk van het gemeentehuis gedurende het hele jaar. https://www.sailtripmallorca.com
Johan S.
0 1
lees meer
Lanaken neemt ook je kinderen mee!
In Lanaken centrum is er nergens een speelzone voorzien voor onze kids, hoe fijn zou het zijn als onze kinderen op een veilige manier ergens kunnen spelen terwijl mama & papa bijvoorbeeld iets drinken op het Kerkplein. Of picknickbankjes waar de ouders ondertussen kunnen vertoeven. Kinderen brengen een jongere populatie mee naar het centrum, en dat is precies waar hier nood aan is. Zet in op de kinderen, en ga de vergrijzing in het centrum tegen.
Tatjana J.
0 1
lees meer
Ontharding en vergroening gemeenteplein (zwarte zone)
Het omvormen van een grijze kleine parkeerruimte naar een ontharde straat met veel groen met zitruimten, ... .
Erwin V.
0 1
lees meer
Zomers Genieten
Maak er een Zuid-Franse dorpsplein van (met de opwarming die eraan komt) schaduw platanen, bankjes, petanque banen, misschien zelfs een paar barbecue stellen met banken, een plaats om te onthaasten, af te koelen, mensen te ontmoeten te genieten…..
Guy L.
0 1
lees meer
kiosk
wat zou het mooi zijn om opnieuw een kiosk aan het kerkplein te plaatsen. deze kan voor allerhande doelstellingen gebruikt worden. vroeger was deze er en dat sierde de dorpskern.
noella v.
0 1
lees meer
Zen in het centrum van Lanaken.
Tot rust komgedeelte met planten/bomen. Met groen (klimop) bekleed gemeentehuis terwijl ook kindjes kunnen ontspannen in een speeltuintje. Alle afbeeldingen kunnen niet worden toegevoegd.
Peggy C.
0 1
lees meer
Groen gemeenteplein
Alle beton weg. Veel bloemen, van voor- tot najaar. Lage struiken en boompjes. Gevormd in een parkje met gras waarin kunst kan staan van plaatselijke kunstenaars. Met tussendoor rustplaatsen met picknicktafels en gezellige banken. De paadjes een soort van gravel/grint. En als er hier of daar toch nog betonnen muren blijven staan: mooie graffiti. Een waterpartij in de vorm van een watermuur of kleine vijver met watervalletje en mooie waterplanten.En zeker dat kleine kinderen vrij kunnen rondlopen zonder dat ze loslopende honden tegenkomen. Voor 's Avonds zorgen voor voldoende verlichting!
Viviane P.
0 1
lees meer
Frisse speelzones
De speeltuigen integreren in gebouwen, trappen, locaties die er sowieso al zijn. Zoals in leuven (zie vb) of in Genk waar op de trappen naar het stadhuis ook een glijbaan is. Er zijn vast nog meer frisse ideeën mogelijk. En verder: zoveel mogelijk groen!!
Katelijne B.
0 1
lees meer
zachte overgang naar het Kerkplein
Om het binnenplein uitnodigender en de overgang naar het Kerkplein zachter te maken is een groene strook mooier dan de vele betonnen boorden, verkeersborden en andere hindernissen. Ook de bushalte kan mooier ingekleed worden. De groene strook kan ook dienen als opvang van eventuele niveauverschillen en om een breed wandelpad mooi door te laten lopen. Ook voor de gevel van het gemeentehuis (noordwestkant) kan dit pad met de groenstrook verderlopen, zodat de strakke vorm van het gemeentehuis en de groenzone elkaar mooi aanvullen.
Danny W.
0 1
lees meer
Het mag meer groen zijn, doe die kinderkopjes weg. Maak een andere doorgang zodat je niet langs de cafe’s moet lopen, waar buiten gerookt wordt
Veel groen lage struiken meer zitplaatsen waar we gezellige kunnen zitten, maar niet in het rookgedeelte van de cafe’s. Zeker geen verkeer want de verkeersregels worden niet gerespecteerd.
Marie Therese P.
0 1
lees meer
Lanaken centrum, de grove borstel erin!
Het probleem in het centrum van Lanaken is dat alles grauw en grijs is. Geen enkel zonnestraaltje dat iedereen wel eens naar snakt, heeft in het centrum kans om op de Lanakenaar te geraken. Dit plein zou hier een oplossing voor kunnen zijn! Dus als ge het mij vraagt, de grove borstel erin, het gemeentehuis afbreken en verplaatsen naar een andere locatie , het grote plein omtoveren tot een mooie groene omgeving , en achterkant van dit plein nieuwe horeca aanbieden met zonovergoten terrasjes, want daar snakt iedereen toch naar! Tis drastisch maar beter zo dan zo half werk waar ge toch niks aan hebt.
Kevin R.
0 1
lees meer
Vast podium
vast podium tegen de kerk (gemeentehuis) waar eventueel bandjes kunnen optreden. Voldoende groot voor eventuele evenementen.
Guy G.
0 1
lees meer
Gigagroen
De mooiste groene pleintjes vind je naar mijn mening in Frankrijk. Rijkelijk aangelegd met bloemen en planten in alle kleuren, die bloeien van in het voorjaar tot in het late najaar en bestand zijn tegen warmte en droogte (prairietuin) en insectenlokkers zijn. Dit soort planten wordt bijvoorbeeld gebruikt in Vroenhoven aan de brug en aan de kapel in Kanne. Hier een daar een leuke bank of zithoek om te verpozen in de buurt van een waterpartij waar de kinderen zich in de zomer kunnen uitleven. Dit idee zou ik doortrekken naar het volledige kerkplein, wat nu maar erg grijs oogt. Als voorbeeld een foto van het plein voor het stadhuis van Montluçon (Frankrijk).
nadine p.
0 1
lees meer
Kidsraad ideeën 2022
Hopelijk nemen jullie de ideetjes van de kidsraad mee in beraad! https://www.youtube.com/watch?v=gqrUYNijBi4
Marijke G.
0 1
lees meer
Groen gemeenteplein
neem zeker die verschrikkelijke kinderkopjes weg voor het gemeentehuis op de Jan Rosierlaan. Deze zijn een ramp om op te wandelen: steken uit, liggen schots en scheef. Hier moet zeker ook een mogelijkheid voor zijn.
Lode E.
0 2
lees meer
Bijvriendelijk groenbeheer
Denk vooral aan een bijvriendelijk groenbeheer. Het zorgt voor een betere leefomgeving en meer biodiversiteit. Het is voor de insectenwereld heel interessant. Zoek naar planten die traag groeien en die ook mogen bloeien. Ook gestapelde muurtjes met oude borduurstenen zijn goede nestplaatsen voor solitaire bijen. Wel wat leem aanbrengen bij het stapelen.
Theo H.
0 1
lees meer