Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X

Trage wegen?

Trage wegen zijn paden die bedoeld zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn de belangrijkste gebruikers.

Je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Verhard of onverhard, breed of smal: een trage weg kan alle vormen aannemen. Of een weg traag is, hangt dus uitsluitend af van de gebruikers.

Onze gemeente ligt bezaaid met trage wegen. Het zijn vaak veldwegen en oude kerkwegels, maar evengoed doorsteekjes in een wijk of een fietsverbinding langs een beek. Samen vormen al die vwegen een dicht netwerk waar zachte weggebruikers graag fietsen en wandelen.  Eeuwenoude buurtwegen vertellen vaak iets over de lokale geschiedenis.

Dankzij de inzet van enthousiaste inwoners werden alle trage wegen in Lanaken, Gellik, Smeermaas, Neerharen, Rekem, Veldwezelt en Kesselt in kaart gebracht. De meeste paadjes hebben nog geen officiële naam gekregen.

Aan de trage wegen in Veldwezelt en Kesselt werd reeds een officiële naam gegeven. Hier werden dan ook naambordjes geplaatst. Zo zijn ze gemakkelijk herkenbaar en komt een stuk Haspengouws erfgoed terug tot leven.

De trage wegen in de andere deelgemeenten hebben nog geen naam. Via de Stem van L wordt op zoek gegaan naar geschikte namen voor een 50-tal fiets- en wandelpaden. Een aantal van deze wegen heeft ongetwijfeld al een naam in de volksmond.

 

Voorgaand traject

In het verleden ging een deel van dat rijke trage wegenpatrimonium verloren en werden een aantal verbindingstracés verwaarloosd of onrechtmatig ingenomen. Genoeg redenen voor het gemeentebestuur om deze knelpunten aan te pakken. De gemeente Lanaken startte eerst het project op in Briegden, Veldwezelt en Kesselt. Hiervoor werkte de gemeente nauw samen met de vzw Trage Wegen en met het lokale middenveld, waaronder de plaatselijke Landelijke Gilden, buurtcomité Briegden, K.S.A. Veldwezelt, K.V.L.V. Veldwezelt, dorpsraad Veldwezelt, MiNaraad, geschied- en heemkundekring Wiosello en Natuurpunt Lanaken

Destijds werd het herwaarderingsplan door het gemeentebestuur goedgekeurd. In dit plan zijn per trage weg een aantal herstelmaatregelen opgenomen, zoals de verbetering van het wegdek, het aanplanten en onderhouden van hagen en de aanleg van nieuwe verbindingswegen.

Op de Kesseltse Kip werden trappenpaden aangelegd zodat de toegankelijkheid van dit prachtige gebied verhoogd werd. Ook in Briegden werden via een kleine verbinding doorheen een weiland twee belangrijke trage wegen terug met elkaar verbonden. Langs een aantal trage wegen werden opnieuw streekeigen hagen aangeplant.

In het herwaarderingsplan werden ook suggesties gedaan om de trage wegen van een speciaal ontworpen naambordje en bewegwijzering te voorzien. 

trappenpad

Deel op facebook
Deel op X