Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X

Trage wegenOndek 

Ontdek de namen en het verhaal erachter. 

 

52
153

Deze wegen zijn ingediend

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 52 bijdragen
OUD-REKEM 1 - 't Getske

Voetpad langs Museumkerk

Bestaande naam blijft behouden.

De Stem van L
0 4
LANAKEN 4 - 't Beluikpad

Voetpad tussen Heuvelstraat en Bessemerstraat

Een beluik is een groep arbeiderswoningen die gegroepeerd zijn rond een koertje (binnenplaats), straat of steeg. Letterlijk betekent dit een ‘besloten ruimte’.

De Stem van L
0 3
SMEERMAAS 2 - Zouwpad

Voetpad linkeroever Zuid-Willemsvaart

De naam verwijst naar de Zouw die in Rosmeer ontspringt en via Veldwezelt en Smeermaas ter hoogte van Maastricht, net over de grens, in de Zuid-Willemsvaart uitmondt.

De Stem van L
0 4
LANAKEN 11 - Egelpad

Veldweg tussen Pannestraat en Bremstraat

Geen historische verwijzing. De grote tuinen en bosrand vormen een ideaal leefgebied voor egels. Een leuke naam voor dit pad.

De Stem van L
0 2
NEERHAREN 3 - Vinkenpad

Voetpad tussen Fluwijnpad en Heirbaan

In de aanliggende wijk verwijzen alle straatnamen naar zangvogels. Deze doorsteek krijgt dan ook de toepasselijke naam ‘Vinkenpad’.

De Stem van L
0 3
REKEM 2 - Trapperspad

Nieuw wandelpad tussen Veldstraat en Colmonterveld

Dit is de naam van chemin nr. 32 zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen.

De Stem van L
0 2
LANAKEN 7 - Montaignepad

Wandel- en fietspad Montaignehof

In 1921 werd de congregatie van het Heilig Hart eigenaar van het kasteel, het park en de omliggende weilanden. Het boerderijcomplex ‘Montaignehof’ werd toen niet aangekocht en later afgebroken. 

Het Montaignehof is door de eeuwen heen altijd bewoond geweest door families van hoge adel. Het heeft dan ook diverse namen gekend, nl. Nootstockhof, Marottenhof en tenslotte Montaignehof. Aan de woning was een grote vierkantshoeve in Brabantse stijl verbonden. 

De laatste pachter van de boerderij was de familie Kallen uit Panheel, in die tijd beroemde paarden- en stierenkwekers.

De Stem van L
0 2
GELLIK 6 - Apollopad

Verlengde Driebunders

Het pad verwijst naar de toenmalige voetbalclub van Gellik (FC Apollo 74 Gellik). De club was aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) met stamnummer 8416. In maart 2015 echter werd bekendgemaakt dat de club zou ophouden te bestaan op het einde van dat seizoen bij gebrek aan voldoende vrijwilligers.

De Stem van L
0 2
REKEM 1 - Romeinse villapad

Voetpad tussen Heirbaan en Veldstraat

De naam verwijst naar de Gallo-Romeinse villa gelegen aan de grens van Neerharen en Rekem. Deze moet gebouwd zijn aan het einde van de eerste eeuw. Begin jaren ‘80 van de 20ste eeuw vonden bijkomende opgravingen plaats. De archeologen stelden vast dat er eerst een soort kuilwoning lag, en later een Romeinse stenen villa. En er zijn zelfs Romeinse ‘badkamers’ gevonden.

De villa in Neerharen/Rekem werd uiteindelijk uitgerust met drie badkuipen en een hypocaustum, een soort vloerverwarming. De warmte trok vanuit de stookoven naar een kruipkelder onder de vloer om zo uiteindelijk de hele villa te verwarmen.

Meer info

0 34
GELLIK 13 - 't Bonderke

Voetpad tussen Dorpsstraat en Kerkstraat

Is bij de Gellikenaren - in de volksmond - gekend als ‘Het Bonderke’. Deze naam is ook in de Atlas der Buurtwegen opgenomen.

De Stem van L
0 3
NEERHAREN 4 - Marterpad

Voetpad tussen Vossenpad en Beverpad

In de aanliggende wijk verwijzen alle straatnamen naar zoogdieren, vooral marterachtigen (bv. bunzing, hermelijn en das). Deze doorsteek krijgt dan ook de toepasselijke naam ‘Marterpad’. 

De Stem van L
0 3
LANAKEN 6 - Uilenspiegelpad

 Wandel- en fietspad Uilenspiegelpark

Het pad loopt doorheen het Uilenspiegelpark dat in 2018 werd aangelegd

De Stem van L
0 1
GELLIK 11 - Boskabouterpad

Voetpad tussen De Dries en Hoofreen

Achter het bosje ‘De hoof’ lag een oud boerderijtje waar een schoenmaker woonde. Van daaruit liep een pad naar het gemeenteplein van Gellik en de rest van het dorp. Deze paadjes zijn sinds de jaren ‘80 van vorige eeuw verdwenen. 

De laatste bewoner van het boerderijtje was een alleenstaande man, nl. Leopold (Polke) Massot. Het was een echte dorpsfiguur die de bijnaam Paulus de boskabouter kreeg.

De Stem van L
0 2
OUD REKEM 4 - Keverstraatje

In Rafaël Verbois’ studie ‘Geschiedenis van Rekem en zijn keizerlijk graafschap’ zijn de namen van de meeste straten ten tijde van het graafschap opgenomen. Daarin vermeldt hij ook het Keverstraatje.

 Verscheidene van die oude straatnamen zijn tijdens het graafschap wel eens van naam gewisseld of later. Zo heeft graaf Ferdinand in de 17de eeuw bijv. de Herenstraat Ferdinandstraat genoemd en zo werd de Schiefstraat veranderd in Ernestinestraat. Later kregen deze straten weer hun oorspronkelijke benaming. Het Keverstraatje behield haar naam.

Op het kadasterplan is dat verkeerdelijk - volgens een artikel van Mathieu Maesen daarover - ‘Vernederlandst’ tot ‘Kieverstraat. Volgens hetzelfde artikel is de naam Keverstraatje zo genoemd, omdat dit vroeger aan één kant voorzien was van een lange haag, waarin veel kevers huisden.

0 0
GELLIK 14 - Aan 't Engels Huis

Voetpad tussen Houterstraat en Zilverdennenlaan

Verwijzing naar het Engels echtpaar dat na de Eerste Wereldoorlog deze woning in cottagestijl aan de Kounterstraat gebouwd heeft. Huize Springfield was de originele naam.

 

 

Toen Jaak Hustinx in de ‘Groote Oorlog’ gewond geraakte, verbleef hij in Engeland op langdurig herstelverlof. Hij werd er opgevangen door zijn oorlogsmeter M. Inglis en haar man. Omdat zij kinderloos waren, werd hij beschouwd als hun eigen zoon. Zo kwamen ze in 1928 in Gellik terecht, waar ze langs de spoorlijn Maastricht-Hasselt een villa bouwde.

Echter Mr. Forman overleed al in 1930. Zijn vrouw vertoefde graag in de gegoede burgerij van Lanaken, o.a. bij de familie de Merode. Zij werd vermoord door de Duitsers op 11 mei 1940 en begraven tegenover het huis. Later werd ze bijgezet op het kerkhof van Lanaken en haar naam staat vermeld op het oorlogsmonument aan de Sint-Ursulakerk.

0 0
OUD-REKEM 3 - Aan het Bastion

Voetpad tussen Schijfstraat en Groenplaats

Wallen, bastions en watergrachten maakten deel uit van de stadsomwalling van Oud-Rekem, aangelegd tussen 1630 en 1638. Rekem was in de 17de eeuw beschermd tegen vijandige invloeden door de aanleg van stadsmuren, grachten en bastions. Deze structuren zijn op diverse plaatsen nog zichtbaar. 

In 1638 liet graaf Ferdinand grachten graven en de oude vervallen wallen terug opbouwen. Daardoor kwamen de vochtige gronden droog te liggen en werden deze geschikt voor het bouwen van huizen. Restanten van die nu begroeide bakstenen wallen en van een bastion (uitspringende hoektoren) zijn op het einde van de Schijfstraat zichtbaar. Die hoektoren diende ook als uitkijktoren. Behalve deze is er nog één ander bastion bewaard, nl. het Huis de Hoek (einde van de Engelenstraat).

Het pad langs de nieuwe gebouwen achter de Groenplaats, dat uitkomt op de Schijfstraat ligt aan het bastion. Nu kan men aan de binnenkant van het bastion de contouren van dit oude bouwwerk zien.

Meer info

De Stem van L
0 3
REKEM 6 - Bovenwezet

Voetpad tussen Heirbaan en Petronellahof

Rekem was in de middeleeuwen een vrije rijksheerlijkheid, die Rekem zelf en het gehucht Wezet (thans Daalwezet en Bovenwezet) omvatte. 

De naam verwijst naar het gehucht Bovenwezet. Op die manier wordt het gehucht in de kijker gezet.

0 3
REKEM 4 - Stenenbrugstraat

Verlengde Stenenbrugstraat

Deze veldweg sluit aan op het verharde deel van de Stenenbrugstraat. De naam blijft behouden.

 

De Stem van L
0 2
SMEERMAAS 4 - Aan 't Hooreveldje

Voetpad langs het recyclagepark

Deze naam verwijst naar het oude landbouwgebied tussen Smeermaas en Maastricht (Lanakerveld). Dit toponiem is ook op de Atlas der Buurtwegen terug te vinden.

De Stem van L
0 3
LANAKEN 10 - Ganzenpad

Voetpad tussen Drie Eikenstraat en Ganzepoel

De naam verwijst naar de aanliggende straatnaam ‘Ganzenpoel’.

De Stem van L
0 1
HOCHT 2 - Hochterveld

Verlengde Oude Heirbaan

Het van oudsher bebouwde akkerland wordt aangeduid door het toponiem Hochterveld.

 

 

De Stem van L
0 1
LANAKEN 8 - Puynpad

Veldweg tussen Pannestraat en Op de Puin

De Heer van Pietersheim had in het gebied tussen bovengenoemd Montaignehof en kasteel Kiewit  (Gellik) de hoeve ‘Puijnderhof’ in bezit. Die verpachtte hij sedert begin 17de eeuw aan de Sint-Jorisschutterij tegen vergoeding in natura. 

De schutterij moest jaarlijks een deel van de oogst leveren op de burcht in Pietersheim. De rest konden de schutters verkopen zodat ze een bepaald inkomen hadden voor de gilde.

De Stem van L
0 3
SMEERMAAS 1 - Haegpad

Voetpad tussen OC Jeugdpark en Speelterrein De Haeg

De naam verwijst naar de ‘nieuwe’ wijk in Smeermaas: Haegendoornwijk. Het pad verbindt de wijk met het ontmoetingscentrum en de sportvelden.

De Stem van L
0 1
LANAKEN 5 - Tramstraatje

Voetpad tussen Heuvelstraat en Maastrichterweg

De buurtspoorlijn nr. 581bis Lanaken-Zutendaal-Waterschei van de toenmalige Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB) werd in 1934 opgeheven. De stelplaats lag in Tournebride. Hier kwamen ook de buurtspoorlijnen nr. 485 Maaseik-Maastricht en nr. 479 Tongeren-Lanaken samen.  

Het pad sluit nagenoeg op het vroegere tracé van de buurttram naar Waterschei aan (huidige N77). Vandaar het Tramstraatje.

De Stem van L
0 2
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 52 bijdragen