Wat vind jij uniek in Lanaken?

Update 10 januari: er kunnen geen voorstellen meer ingediend worden

Welke gebouwen vind jij belangrijk? Welke gebouwen bepalen mee het beeld van de straat? Of van het dorp? We horen het graag van jou!

De gemeente Lanaken maakt werk van een inventaris van het beeldbepalend erfgoed. Dat zijn niet enkel gebouwen, maar ook bv. bomen, hagen, bruggen, hekken of andere kleine en grote elementen die zo opvallend zijn dat ze het straatbeeld mee bepalen. Alle oude – en minder oude – elementen in het straatbeeld komen in aanmerking. Op die manier willen we zicht krijgen op de gebouwen en andere (kleine) landschapselementen die uniek zijn.

Een prachtige boom, een authentieke waterput of een uniek balkon?
Staat er in jouw dorp een boom waar de buurtbewoners al generaties lang verpozen in de schaduw? Of staat er in jouw straat een huis dat bijzonder is? Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien woonde er lang een volksfiguur, een bekende Lanakenaar of deed de living tijdelijk dienst als klaslokaal? Of heeft het mooie glasramen of een uniek balkon? Of staat er in je tuin nog een authentieke waterput?

We zijn dus niet op zoek naar de grote monumenten. Die worden al beschermd als erfgoed, en die kent iedereen. Geef maar toe: iedereen kent pakweg de Waterburcht Pietersheim. Maar we zoeken de “gewone” huizen en de “kleine” landschapselementen die een lokale betekenis hebben. Klein, groot, privaat, publiek, woning, of een groep huizen… het kan allemaal.

Tegelijk met deze oproep zullen medewerkers van studiebureau Hekate alle straten in de gemeente een bezoek brengen om woningen met erfgoedwaarde te beschrijven. Maar we willen dus ook weten wat de Lanakenaar uniek, prachtig of belangrijk vindt.

Laat het ons weten voor 31 december
Van elk gebouw of element waar je aan denkt, bezorg je ons het adres en een foto. Je zet er ook kort bij wat het is en vooral waarom het volgens jou belangrijk of uniek is. Er bestaan geen goede of foute antwoorden. Alles kan in aanmerking komen! We horen graag van jullie! Je kan insturen tot en met 31 december.