Stem op een totaalverbod
Particulieren mogen geen vuurwerk meer afsteken. Alleen de gemeente zou dat nog kunnen, zij het gecontroleerd en in uitzonderlijke gevallen (bv. naar aanleiding van de opening van carnaval of naar aanleiding van een speciale nationale feestdag). Dat vuurwerk wordt dan afgestoken op één specifieke plaats in organisatie van de gemeente en wordt ruim op voorhand aangekondigd.
Wat zijn de argumenten om het afsteken van vuurwerk in zijn geheel te verbieden?
Dieren en vuurwerkVeel dieren zijn bang van vuurwerk. In paniek lopen ze weg met alle gevolgen van dien: verloren gelopen of gewonde dieren. Eigenaars van honden en katten moeten bij het afsteken van vuurwerk alles in het werk stellen om hun dieren te kalmeren. Nog erger is het voor eigenaars van paarden, ezels, pony’s of runderen. Jaarlijks slaan paarden op hol door vuurwerk, ze breken uit of ze verwonden zich in bijvoorbeeld prikkeldraad.
Ook voor wilde dieren is vuurwerk een nachtmerrie: wilde dieren worden in de bossen en natuurgebieden verstoord, vogels vliegen in dolle paniek alle richtingen uit.
Hinder, veiligheid en vuurwerkVuurwerk wordt afgestoken door een minderheid van de bevolking en veroorzaakt geluidsoverlast voor anderen.
Bovendien is het niet ongevaarlijk. Jaarlijks moet de brandweer uitrukken om brandjes te blussen die ontstaan door inslaande vuurpijlen op daken. Mensen verwonden zich bij het afsteken van vuurwerk en belanden in het ziekenhuis met brandwonden, oogletsels of andere ernstige verwondingen. In uitzonderlijke gevallen komen mensen zelfs om het leven bij ontploffend vuurwerk.
Afval en vuurwerkVuurwerk afsteken is één maar nadien de rommel opruimen is wat anders. Lanaken lag in het verleden bezaaid met afval van afgestoken vuurwerk. De gemeentelijke diensten konden vervolgens (op kosten van de belastingbetaler) uitrukken om de rommel van iemand anders op te kuisen. Een vuurwerkverbod voorkomt dat.