Zwerfvuilopruimactie langs de Grensmaas - za 19 maart

Limburg.net en OVAM organiseren van 18 t.e.m. 20 maart 2022 hun jaarlijkse zwerfvuilopruimactie onder de naam ‘Straat.net’. Bij deze actie kunnen scholen, verenigingen en particulieren zich inzetten voor een propere buurt.

Natuurpunt Lanaken en Limburgs Landschap stropen opnieuw de mouwen op om samen het zwerfvuil op de oevers van de Grensmaas op te ruimen. Deze prachtige rivier zit jammer genoeg vol met allerlei plastiek. Dit afval stroomt uiteindelijk richting zee en veroorzaakt daar de bekende plastic soup.

In de zomer veroorzaakte de hevige neerslag een extreem hoge waterstand. Er bleef toen heel wat afval achter. Naar aanleiding daarvan werden meerdere opruimacties georganiseerd. Helaas is nog niet alles opgeruimd omdat de oevers op sommige plekken nog niet betreedbaar waren. Deze plekken zijn nu opgedroogd en terug bereikbaar.

Op zaterdag 19 maart 2022 organiseren beide verenigingen een grote opruimactie waar ook inwoners aan kunnen deelnemen. Ze starten om 09u30 aan de kanaalbrug van Neerharen (Geulerweg). Tegen 17u00 wordt de opruimactie afgerond.

Je hoeft je niet verplicht te voelen om de hele dag op te ruimen. Je kan bijvoorbeeld enkel voor- of namiddag meehelpen. Inschrijven is noodzakelijk via milieu@lanaken.be (of 089 73 07 76).

De gemeente voorziet vuilniszakken, handschoenen en grijpers. Alle deelnemers worden verzekerd via Limburg.net.